Tus Noticias de La Plana

Homenatge a Salvador Guardiola Tomás

HOMENATGE A SALVADOR GUARDIOLA TOMÀS

Al gener de 2014 vaig tenir l'honor de ser anomenat cronista local d'Alginet per l'Ajuntament d'Alginet. En el seu discurs, l'Alcalde-President d'Alginet, en Jesús Boluda, va fer referència que era la primera vegada que la vila d'Alginet comptava amb un cronista, almenys així ho pensava tothom, perquè no constava cap referència d'algun altre abans.
En aquest escrit vull deixar constància que això no era del tot correcte. He estat indagant a l'Arxiu Municipal d'Alginet i he trobat referències a un altre cronista local, Salvador Guardiola, molt conegut a Alginet, però no per la seua tasca de cronista, sinó com a mestre.
Així doncs, l'any 1954, en sessió extraordinària del 6 de octubre es va acordar que "... asimismo se acordó por unanimidad nombrar el Maestro Nacional de esta villa, Don Salvador Guardiola Tomás, Cronista Local, persona muy culta, activa y completamente idónea para el desempeño de dicho cargo, siendo alcalde Vicente Bosch..." .
La següent referència que trobem del cronista local ens du a l'any 1958 on la sessió extraordinària del 15 de setembre es deia que "...se acordó que el cronista oficial de este Ayuntamiento D. Salvador Guardiola Tomás, asista a la IIª Asamblea de Cronistas del Reino que se celebrará en Valencia [...] organizado por el Centro de Cultura Valenciana, y que los gastos que se originen: dietas, cuota de inscripción y desplazamiento, se abonen por el Ayuntamiento a través del presupuesto ordinario o por el capítulo de imprevistos..." .
Ens és desconegut si Salvador Guardiola va presentar cap escrit sobre la història d'Alginet en aquest congrés, si bé és bastant improbable perquè no consta en cap lloc. Potser si accedim a les actes d'aquest segon congrés trobem alguna sorpresa, però de moment és un tema inexplorat.
Així mateix, no coneixem cap article o escrit que es puga atribuir a Salvador Guardiola. Es conserven còpies dels llibres de festes des de l'any 1956 i en cap d'ells trobem unes paraules escrites per Sr. Guardiola. I realment, no s'entén, ja que els llibrets de les festes eren la plataforma perfecta per fer història de campanar, és a dir, amb més o menys estil, parlar d'aquells aspectes de la història d'Alginet que pogueren ser simpàtics o anecdòtics, i que en eixa època es consideraven dignes de ser conservats, encara que no tingueren un gran rigor històric.
Per altra part, no coneixem tampoc cap escrit o article d'història d'Alginet, malgrat que algunes referències trobem al diari "Las Provincias". Potser la família del Sr. Guardiola conserve manuscrits que no hagen vist la llum, cosa que m'agradaria saber.
L'any 1972, dos anys abans de faltar Salvador Guardiola, en Josep Alegre Ortiz va escriure el llibret "Así fue y así es nuestro Alginet" i en el capítol que fa referència a persones significades d'Alginet, no parla per a res de Salvador Guardiola, situació que provoca més misteri al voltant del personatge.
Evidentment, Salvador Guardiola Tomás, es conegut per haver estat un gran mestre, i per això té un carrer al seu nom, però la seua faceta de cronista va quedar eclipsada per algun motiu. Personalment considere que fou per motius polítics. Potser Salvador Guardiola, fos addicte al règim franquista, ja que era Mestre Nacional, però possiblement no casava amb tot l'ideari polític i per això va ser menyspreat pels membres significats del règim a Alginet.
Per tot això, vull trencar una llança a favor d'en Salvador Guardiola Tomàs, i reconèixer-lo com el primer cronista local d'Alginet.

TNR- Rafael Bosch López

Lo último de Rafael Bosch Lopez

Más en esta categoría: « Rafel Bosch Espert

:: Blog Rafael Bosch

CONTACTA

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

 

Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.

 

Copyright © 2016 TUS NOTICIAS DE LA PLANA Copyright © 2016 GRUPOTN